šarminės/rūgštinės mitybos teorija - dar vienas mitas?



Plačiai paplitusi teorija, kad vienoks maistas mus rūgština, o kitoks - šarmina, t.y. didina arba mažino kraujo pH. Organizmo rūgštinimas siejamas su ligomis, o šarminimas su gera sveikata.


Trumpas teorijos įvadas: pH matuoja skysčio rūgštingumą pagal vandenilio kiekį, skalėje nuo 0 (labai rūgštinis) iki 14 (labai šarminis). Pavyzdžiui, skrandžio rūgšties pH yra apie 2, todėl ji rūgštinė, o kraujo pH apie 7.4 - šiek tiek šarminis. Šarminės mitybos teorija teigia, kad vaisiai ir daržovės organizmą šarmina, o mėsa, pieno produktai ir grūdai - rūgština.


Įdomu, kad citrina, nors šiaip rūgšti, bet priskiriama prie šarminančių produktų. Taip yra todėl, nes maisto produktų rūgštingumas ar šarmingumas matuojamas kiek kitaip. Virškinimo metu maistas apdorojamas virškinimo sultimis, iš pradžių rūgštinamas skrandyje, o po to neautralizuojamas žarnyne. Todėl matuojamas maisto efektas kraujyje po suvirškinimo, t,y. maisto “nuosėdos”. Maisto nuosėdos kraujyje išties būna labiau rūgštinės arba labiau šarminės, tačiau tai niekaip neparodo, ar maistas sveikas ar ne.





Photo by Nanxi Wei on Unsplash



MAISTAS KRAUJO PH NEKEIČIA


Teorija, kad maistu galime keisti savo kraujo pH yra klaidinga. Organizmas labai kruopščiai reguliuoja kraujo pH, nes net ir dėl mažo nukrypimo atsidurtume reanimacijoje. Pagrindiniai organai, kurie pašalina rūgštis iš organizmo yra plaučiai ir inkstai. Didžioji dalis rūgščių iš organizmo pašalinama per plaučius anglies dvideginio pavidalu. Tiesa, kad skirtingi produktai turės skirtingą efektą šlapimo rūgštingumui, tai yra visiškai normalu, tačiau šlapimo pH matavimas neparodo organizmo ar kraujo rūgštingumo.


BALTYMAI IR PIENO PRODUKTAI YRA NAUDINGI KAULAMS


Organizmo “rūgštėjimas” dažnai siejamas su osteoporoze, teigiant, kad rūgštinėms maisto nuosėdoms neutralizuoti imamas kalcis iš kaulų. Naujausi tyrimai šią teoriją paneigia. Kam įdomu detalės, kviečiu pasiskaitinėti straipsnius iš šaltinių sąrašo.


Gyvulinės kilmės baltymai priskiriami rūgštinantiems produktams, todėl, pagal šią teoriją, turėtų silpninti mūsų kaulus. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad didesnis baltymų kiekis (ypač gyvulinės kilmės) asocijuojamas su stipresniais kaulais.


Mitas yra ir tai, kad pieno produktai, rūgštindami organizmą, silpnina mūsų kaulus. Atvirkščiai, pieno produktai yra geras baltymų ir kalcio šaltinis - tiems žmonėms, kas juos toleruoja.


O vaisiai ir daržovės mums naudingi visai ne dėl to, kad šarmina organizmą, o dėl to, kad juose gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų.


Svarbu paminėti, kad acidozė (kvėpavimo arba metabolinė) yra rimtas sveikatos sutrikimas, nesusijęs su kasdiene mityba ir apie jį šiame straipsnyje nekalbu.



Daugiau informacijos šia tema anglų kalba:


The Acid-Alkaline Myth: Part 1

https://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1/


The Acid-Alkaline Myth: Part 2

https://chriskresser.com/the-acid-alkaline-myth-part-2/


RHR: Dispelling the Acid-Alkaline Myth

https://chriskresser.com/dispelling-the-acid-alkaline-myth/


Chris Kresser: pHalse! Why the Acid Alkaline Theory is a Myth

https://www.youtube.com/watch?v=qd484hSFn44


Acid/Alkaline Balance and Paleo: Myth or Truth?

https://paleoleap.com/acid-alkaline-balance-paleo/


Myth: ‘You should eat alkaline foods to avoid your body being too acidic.’ https://www.secondnature.io/guides/myth-busting/the-alkaline-diet



Visi teiginiai šiame straipsnyje paremti moksliniais tyrimais:


Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/nutritional-disturbance-in-acidbase-balance-and-osteoporosis-a-hypothesis-that-disregards-the-essential-homeostatic-role-of-the-kidney/3EAD569004A55B4AEAA0DAFC30AB5BE6


Causal assessment of dietary acid load and bone disease: a systematic review & meta-analysis applying Hill's epidemiologic criteria for causality

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21529374/


Onion and a mixture of vegetables, salads, and herbs affect bone resorption in the rat by a mechanism independent of their base excess

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12096836/


Phosphate decreases urine calcium and increases calcium balance: a meta-analysis of the osteoporosis acid-ash diet hypothesis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19754972/


Prospective study of dietary protein intake and risk of hip fracture in postmenopausal women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925137/


Protein consumption and bone mineral density in the elderly : the Rancho Bernardo Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11914191/


Milk and acid-base balance: proposed hypothesis versus scientific evidence https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081694/


Dietary protein: an essential nutrient for bone health

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/


The kidney and acid-base regulation https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00054.2009


Acidozė

https://www.ligos.lt/lt/terminai/acidoze/20/