Šarminė mityba - dar vienas mitas
Plačiai paplitusi teorija, kad vienoks maistas mus rūgština, o kitoks - šarmina, t.y. didina arba mažino kraujo pH. Organizmo rūgštinimas siejamas su ligomis, o šarminimas su gera sveikata.
10/31/20243 min read
Plačiai paplitusi teorija, kad vienoks maistas mus rūgština, o kitoks - šarmina, t.y. didina arba mažino kraujo pH. Organizmo rūgštinimas siejamas su ligomis, o šarminimas su gera sveikata.
Trumpas teorijos įvadas: pH matuoja skysčio rūgštingumą pagal vandenilio kiekį, skalėje nuo 0 (labai rūgštinis) iki 14 (labai šarminis). Pavyzdžiui, skrandžio rūgšties pH yra apie 2, todėl ji rūgštinė, o kraujo pH apie 7.4 - šiek tiek šarminis. Šarminės mitybos teorija teigia, kad vaisiai ir daržovės organizmą šarmina, o mėsa, pieno produktai ir grūdai - rūgština.
Įdomu, kad citrina, nors šiaip rūgšti, bet priskiriama prie šarminančių produktų. Taip yra todėl, nes maisto produktų rūgštingumas ar šarmingumas matuojamas kiek kitaip. Virškinimo metu maistas apdorojamas virškinimo sultimis, iš pradžių rūgštinamas skrandyje, o po to neutralizuojamas žarnyne. Todėl matuojamas maisto efektas kraujyje po suvirškinimo, t,y. maisto „nuosėdos“. Maisto nuosėdos kraujyje išties būna labiau rūgštinės arba labiau šarminės, tačiau tai niekaip neparodo, ar maistas sveikas ar ne.
MAISTAS KRAUJO PH NEKEIČIA
Teorija, kad maistu galime keisti savo kraujo pH yra klaidinga. Organizmas labai kruopščiai reguliuoja kraujo pH, nes net ir dėl mažo nukrypimo atsidurtume reanimacijoje. Pagrindiniai organai, kurie pašalina rūgštis iš organizmo yra plaučiai ir inkstai. Didžioji dalis rūgščių iš organizmo pašalinama per plaučius anglies dvideginio pavidalu. Tiesa, kad skirtingi produktai turės skirtingą efektą šlapimo rūgštingumui, tai yra visiškai normalu, tačiau šlapimo pH matavimas neparodo organizmo ar kraujo rūgštingumo.
BALTYMAI IR PIENO PRODUKTAI YRA NAUDINGI KAULAMS
Organizmo „rūgštėjimas“ dažnai siejamas su osteoporoze, teigiant, kad rūgštinėms maisto nuosėdoms neutralizuoti imamas kalcis iš kaulų. Naujausi tyrimai šią teoriją paneigia.
Gyvulinės kilmės baltymai priskiriami rūgštinantiems produktams, todėl, pagal šią teoriją, turėtų silpninti mūsų kaulus. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad didesnis baltymų kiekis asocijuojamas su stipresniais kaulais.
Mitas yra ir tai, kad pieno produktai, rūgštindami organizmą, silpnina mūsų kaulus. Atvirkščiai, pieno produktai yra geras baltymų ir kalcio šaltinis - tiems žmonėms, kas juos toleruoja.
O vaisiai ir daržovės mums naudingi visai ne dėl to, kad šarmina organizmą, o dėl to, kad juose gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų.
Svarbu paminėti, kad acidozė (kvėpavimo arba metabolinė) yra rimtas sveikatos sutrikimas, nesusijęs su kasdiene mityba ir apie jį šiame straipsnyje nekalbu.
ŠALTINIAI
Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney
Causal assessment of dietary acid load and bone disease: a systematic review & meta-analysis applying Hill's epidemiologic criteria for causality
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21529374/
Onion and a mixture of vegetables, salads, and herbs affect bone resorption in the rat by a mechanism independent of their base excess
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12096836/
Phosphate decreases urine calcium and increases calcium balance: a meta-analysis of the osteoporosis acid-ash diet hypothesis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19754972/
Prospective study of dietary protein intake and risk of hip fracture in postmenopausal women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925137/
Protein consumption and bone mineral density in the elderly : the Rancho Bernardo Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11914191/
Milk and acid-base balance: proposed hypothesis versus scientific evidence https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081694/
Dietary protein: an essential nutrient for bone health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/
The kidney and acid-base regulation
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00054.2009
Acidozė
Žiniasklaidoje
Suraskime gerą santykį su maistu, be dietų ir kančių
ernesta@maistoterapija.lt